2011-07-11 17:16:41

Ninska šokolijada “Fešta od škola”

Znate li što je šokol?

Oni koji ne znaju, odgovor će pronaći na 9. ninskoj šokolijadi Fešti od škola u Ninu 17. srpnja 2011.

Šokol je suhomesnati proizvod koji se dobiva od mesa svinjske vratine.

Tretira se slično kao pršut, tj. tri do sedam dana leži u čistoj morskoj soli, stavlja se u kuhano crno vino pa se potom meso oblaže sa nekoliko vrsta mirodija: papar, klinčić, muškatni oraščići i onda se "špikuje" sa njima.

Nakon toga se meso stavlja u posebno pripremljen ovitak i vezuje se na poseban način sa špagom. Zatim se šokol stavlja nekoliko dana na dim, a onda na vjetar - buru.

Šokolari dolaze iz Nina, Ninskih Stanova, Grba, Žerave, Privlake, Vira, Vrsi, Poljica, Zadra, Poličnika, Ljupča, Krneze, Zagreba i jedan prijatelj Nina iz Sv. Ivana Zeline.


Osnovna škola Stanovi Zadar