2011-07-21 16:52:41

Gastro festival "Benkovački prisnac"

U subotu, 23. srpnja 2011. godine u 20.00 sati na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu održat će se 1. gastro festival Benkovački prisnac - Benkovac 2011.

U natjecanju sudjeluje četrdesetak ekipa, a osim onih koji dolaze s područja čitave Zadarske županije, u Benkovcu će se u pripremi najboljeg prisnaca natjecati i ekipe iz Zagreba, Šibenika i Omiša.

Benkovački prisnac

Umijesite tanko tijesto od brašna i vode s kapi sojina ulja i soli. Tijesto razvucite u koru i s njom prekrijte dno plitke okrugle posude tako da višak prelazi rubove. U koru stavite "začin": mladi kravlji sir pomiješan s kiselim mlijekom (puinom), jajima i skorupom. Po potrebi dodajte krupnog kukuruznog brašna da poveže "začin". Posudu stavite pod ugrijanu peku dvadesetak minuta. Pazite da prisnac ne zagori! Pustite ga da se malo ohladi i izrezan poslužite za desert.

Benkovački prisnac je autohtona delicija Bukovice i Ravnih kotara, jednostavna a opet tako dobra, stoljećima se sprema na ovim prostorima i jedno je od najprepoznatljivijih jela ovoga kraja.

(www.tz-benkovac.hr)


Osnovna škola Stanovi Zadar