preskoči na sadržaj

Osnovna škola Stanovi Zadar

Login
e-Dnevnik

Školski kalendar 2021.-2022.

Popis udžbenika

                                   

POPIS VAŽEĆIH UDŽBENIKA U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022.

UPISI U SREDNJU

         

Grad Zadar

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

OKVIRNI VREMENIK

VREMENIK PISMENIH PROVJERA ZNANJA  ZA 1. PLOUGODIŠTE 2016./2017. ŠK.GOD

Vremenik pisanih provjera 

Uvođenjem e-dnevnika Vremenik pisanih provjera se više ne objavljuje izravno na web-stranicama škole već je dostupan svim učenicima i roditeljima putem aplikacije:

e-dnevnik za roditelje i učenike

Mala anketa
Koliko često igrate računalne igre ?

Foršpan Z(k)adra

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 10. 2010.

Danas: 3
Školski list

PROMETNA UČILICA

MZOS

EDU.hr

Nacionalni portal NT

eMatica

Stranica namijenjena razrednicima.

Agencija za OiO

Zbornica


PRAVOPIS

Hrabri telefon

za djecu, roditelje, studente i volontere

Povijest škole

Tragom Ljetopisa

   Nakon završetka Drugog svjetskoga rata Zadar je razrušen. Vrše se pripreme za obnovu grada. Javlja se težnja za širim obrazovanjem. Stoga niče ideja o osnutku osmogodišnje škole s programom nižih razreda gimnazije i već šk. god. 1948./49. otvara se prva osmogodišnja škola Petar Preradović koja od osnutka radi u današnjoj zgradi, bivša škola Cipiko.

Centar, šk. god. 1953./54.

   Šk. god. 1953./54. otvara se Osnovna škola Centar u kojoj rade učitelji: Vjera Antunović, Zlata Berović, Radenka Bogdanić, Nevenka Friganović, Mira Tanta, Šimica Veršić, Valerija Horvat, Margarita Vujanić, Antun Zurich, Helga Galić i Spiro Mexa.

U novootvorenoj školi direktor je prof. Radovan Kulušić, tajnik Stjepan Bilušić, a podvornica Marija Mazija.

                                                                 Škola u Bokanjcu  Puntamika - četverogodišnja škola

   Škola je smještena u zgradi Osmogodišnje škole Petar Preradović, koja je teško stradala u Drugom svjetskom ratu.

Školska zgrada (lijevo) srušena u Drugom svjetskom ratu

   Nastava se odvijala u dvije smjena, a obje su škole koristile čitavu zgradu. U prvoj godini rada bilo je upisano 633 učenika, 511 u više razrede s 14 odjela i 120 u niže razrede s 4 odjela. I kako piše u Ljetopisu rad u ovoj školi, zbog pomanjkanja prostorija i nastavnika, kao i djece koja su došla iz raznih škola (talijanske osmogodišnje škole i raznih škola sa sela) bio je vrlo težak i neujednačen. Bilo je i đaka putnika.

Škola Centar bila je rascjepkana: viši su razredi radili u zgradi škole Petar Preradović, dok su 4 niža razreda radila u susjednoj zgradi gimnazije.

1958. direktorica je Vjera Antunović, a iste je godine odlučeno da se osmogodišnja škola Bokanjac i četverogodišnja škola Puntamika pripoje školi Centar kao pododjeljenja. 

Šk. god. 1958./59. profesorica Katica Car pokreće školski list Prvi koraci.

1960. ravnateljem je imenovan Vjekoslav Veža kada i učenici od 5. do 8. razreda škole Bokanjac prelaze u školu Centar zajedno s direktorom Simom Ležajićem.

U zbornici OŠ Centar 60-ih godina

(s lijeva) Radenka Bogdanić, Silvija Mrkušić, Marija Peričić, Olga Rogoznica, Ante Šundov (ravnatelj), Milena Vujasinović, Rina Batović, Benković, Duška Dubajić, Zlata Berović i Vera Padelin

1961. novi direktor je Ante Šundov. 1962. otvara se đačka kuhinja.

1963. kada Šundov odlazi u mirovinu, na mjesto upraviteljice dolazi Marija Jeličić.

Učiteljica Olga Rogoznica sa svojim učenicima 1962.

  Kao dugogodišnjim pretplatnicima Malih novina, redakcija 1969. poklanja televizor, a u školi gostuje i pjesnikinja Vesna Parun.

1970. pod vodstvom profesorice Katice Car tiskan je zbornik literarnih radovaTrenuci. Iste godine škola postiže zapažene sportske rezultate na prvenstvu osnovnih škola općine Zadar: prvo mjesto u košarci (M), drugo mjesto u atletici (Ž), treće mjesto u odbojci i štafeti 4x60 m (Ž).

Naslovnica literarnog zbornika Trenuci, 1970.

1972. školu je posjetila književnica Anđelka Martić.

1973. otvaranjem škole Voštarnica, smanjio se broj učenika pa učenici 4. razreda Područne škole Puntamika prelaze u matičnu školu. Većina odjela ima 30-32 učenika, a odjel 4. razreda 38. Radi se i u međusmjeni (1., 2. i 3. razredi). Uvodi se novi način ocjenjivanja učenika. Opći se uspjeh utvrđuje aritmetičkom sredinom ocjena iz svih nastavnih predmeta, a organizirana je i dopunska nastava za učenike koji zaostaju i teže se razvijaju.

Dodatna nastava organizirana je iz matematike, fizike, kemije i biologije. Učenici su sudjelovali na natjecanju Nauka mladima. Uz uobičajene izvannastavne aktivnosti, djelovao je i mandolinski sastav pod vodstvom nastavnika Ivana Gudelja Velage.

1975. u školu dolazi nastavnik biologije i kemije Matija Benić i Franjo Fruhvirt, nastavnik tehničkog odgoja i Mira Matas, učiteljica razredne nastave.

        Kolektiv OŠ Centar 17. svibnja 1976.

(slijeva) Tomo Zrilić (domar), Anita Cetinić tajnica), Ilinka Vasić, Zlata Borović, Ana Vrhovac, Marija Jeličić (ravnateljica), Sonja Pikunić, Katica Car, Radenka Bogdanić, Mario Longin, Slavica Živković, Matija Benić, Vojislava Kasum, Vera Padelin, (čuče) Mira Bobić (lijevo), Suzana Škifić (desno)

   1976. područne škole Puntamika i Bokanjac pripadaju školi Velimir Škorpik (današnja OŠ Šimuna Kožičića Benje). Područna škola Stanovi, koja je do tada bila u sklopu škole Veljko Vlahović (današnja OŠ Šime Budinića), u kolovozu postaje dio OŠ Centar.

U školskoj godini 1976./77. u prvom polugodištu rad škole odvijao se na tri mjesta: u zgradi Centra, u školskoj zgradi OŠ Veljko Vlahović i u školskoj zgradi na Stanovima u 3 učionice u 4 smjene radilo je 12 odjela razredne nastave sa 383 učenika. Nastavni sat je skraćen na 40 minuta.

Mjesto na kojem je izgrađena današnja škola

Škola je sagrađena 1977.

   2. veljače 1977. škola je uselila u novoizgrađenu školsku zgradu u Stanovima izgrađenu samodoprinosom građana grada Zadra, u kojoj djeluje i danas. Učenika je 879 u 31 razrednom odjelu. 27 radnika ostalo je u OŠ Petar Preradović, a u školu Centar iz drugih škola došli su: Lidija i Anđelo Božajić, Anka Jurov, Lucija Ivanac, Žilberta Knežević, Ankica Lacić, Marija Mračić, Slavko Sutlović, Svetozar Velemir, Ivo Huljev, Elvira Ljubičić, Jelena Peroš, Jakica Škibola, Milan Zekanović, Zdravka Miletić, Mira Matas, Katica Barešić, Rosanda Kačanić, Dobrila Matak, Stojanka i Vjekoslav Meštrović, Vlado Miočić, Dušanka Opalić, Marija Židov, Ivo Miletić, Vera Fruhvirt, Marija Crljenko, Melkior Lončar, Marija Diklan, Janja Martinović, Danica Kurtović i Aranka Kecman.

Bivše kolege u posjetu kolegama na Stanovima (1977.)

Desa Tomasović/Maroja, Ana Cetinić, Mira Matas, Ana Knežević, Matija Benić, Marija Jeličić, Ana Vrhovec, Zvonko Penjalov, Slavica Živković, Simo Ležajić, Božena Nikolić, Vera Padelin i Ivanka Penjalov

   Nastava je u višim razredima organizirana u specijaliziranim učionicama. Ovaj sistem nastave omogućio je bolje korištenje nastavnih sredstava, jer se ista nalaze na dohvat ruke nastavnika (citat iz Ljetopisa). Počelo se raditi i na rasterećivanju učenika: Svaki je nastavnik u nastavi svog predmeta izvršio gradaciju nastavnih sadržaja i tako organizirao nastavne sate da učenici bitno gradivo nauče na nastavnom satu. Domaći pismeni radovi zadavali su se samo iz hrvatskoga jezika, stranog jezika i matematike i to u tijeku jednog dana najviše dvije domaće zadaće. U subotu za ponedjeljak nisu se zadavali domaći pismeni zadaci kao ni za vrijeme državnih praznika. U nastavnom radu primjenjivao se frontalni, grupni i individualni način rada.

Od 1. siječnja 1978. škola nosi naziv OŠ Bratstvo i jedinstvo.

2. lipnja 1978. školu je posjetio Dobriša Cesarić i u Ljetopis zapisao:   

                                                             Stranica iz Ljetopisa

  1979. direktorica Marija Jelčić odlazi u mirovinu, a novi direktor je Mirko Perić. Uz rasterećenje učenika, jedna od zadaća je profesionalno informiranje učenika i roditelja, te sudjelovanje škole na natjecanjima kako u znanju učenika, tako i u društveno korisnim akcijama i akcijama humanitarnog značaja. Nastojalo se kroz nastavu svih predmeta razvijati kod učenika pravilan odnos učenika prema učenju, usvajanju znanja, vještina i navika.

Pedagoška služba škole u suradnji s MZ, Društvom Naša djeca i Filozofskim fakultetom organizirala je školu za odgoj u obitelji. Vodi se briga o zaštiti zdravlja učenika sistematskim pregledima i redovitim cijepljenjima.

                                            Ivo Miletić i Mirko Perić, direktor škole (1979. - 1983.)

  U školi su brojne slobodne aktivnosti, a vrijedi pripomenuti d se njegovala i klapska pjesma koju je vodila učiteljica Lidija Božajić, te foto sekcija koju je vodio Franjo Fruhvirth.

U šk. god. 1980./81. u sklopu škole je i školska ambulanta u kojoj radi opća i zubna ambulanta i laboratorijski odjel za sve nalaze. Za školski hol nabavljeno je 200 stolaca. Upisano je 1276 učenika, od toga 22 učenika u Crnom. Prvi se put redovna nastava organizira u petodnevnom radnom tjednu, a subota je rezervirana za slobodne aktivnosti, dodatnu nastavu i ostale izvannastavne oblike rada. U gradskom naselju Smiljevac otvorena je nova škola pa je manji broj djece prešao u tu školu.

Dio kolektiva 80-ih godina u školskom holu

(prvi red slijeva) Sunita Jerak, Melkior Lončar, Vesna Dunatov, Vera Fruhvirth, Slavica Kovač, (drugi red) Maja Šimičević, Katica Razlog, (desno) Aranka Kecman, (treći red) Luka Golem, Joso Šarlija, Franjo Fruhvirth, Milan Lacić, Neven Jelušić, Vlado Miočić, (iza) Ivo Huljev i Damir Piški

Službu pedagoga obnašao je do sada samo Simo Ležajić, a u ovoj školskoj godini zapošljava se i pedagog Radimir Zrilić.

U školsku je knjižnicu zaposlena Slavica Kovač koja uvodi stručnu inventarizaciju i klasifikaciju bibliotečne građe.

U školi se događaju brojne kulturne manifestacije. Među njima u školi je gostovao Emil Cossetto poznati hrvatski skladatelj, dirigent, zborovođa i glazbeni pedagog sa ženskim pjevačkim zborom.

Emil Cossetto i ženski pjevački zbor KUD-a Moša Pijade

   Broj učenika raste iz godine u godinu, a već niz godina glavni je zadatak kultura usmenog i pismenog izražavanja učenika svih razreda. Također se poticalo učenike na čitanje pa je i jedan od važnijih zadataka bila pretplata učenika na dječje časopise. Zadatak je i smanjiti broj pismenih provjera znanja (po jedan u svakom polugodištu) jer se pokazalo da je to veliko opterećenje za učenike. Preporuča se što više koristiti nastavna sredstva i pomagala.

U šk. god. 1982./83. popodnevna smjena počinje radom u 15 sati zbog međusmjene mlađih razreda koji koriste učionice starijih. Ponovno se uvodi šestodnevni radni tjedan.

Šk. god. 1983./84. na mjesto direktora dolazi Milan Zekanović, dotadašnji učitelj tjelesne i zdravstvene kulture. Škola broji 1510 učenika.

Milan Zekanović, direktor škole (1983. - 1987.)

   1985./86. ustrojena je folklorna grupa koja je postigla ogroman uspjeh kako u okupljanju učenika, tako i po broju nastupa. Voditeljica je Suzana Milanko (danas Phillips).

U školi djeluje i Klub prijatelja knjige i Mladih knjižničara koji organiziraju susrete s književnicima. Voditeljica je knjižničarka Slavica Kovač. Organizacija rada u školskoj knjižnici i njena opremljenost kao i funkcija jedna je od najboljih u općini.

U natjecanju Nauka mladima učenici godinama postižu zapažene rezultate, no ovogodišnji rezultati nadmašuju sve prethodne unatoč pretrpanosti škole (1700 učenika). Učenik Miran Božičević prvak je općinske, republičke i savezne razine natjecanja iz matematike. Voditeljica je Anka Marić (danas ravnateljica OŠ Nova).

Svojim radom na Pokretnoj traci učenik Mile Čirjak postiže zapažen uspjeh na saveznom natjecanju mladih tehničara u Budvi. Voditelj Franjo Fruhvirt. Vrhunski su rezultati postignuti i u sportu, astronomiji, biologiji. Organizatori natjecanja Pokret nauka mladima dodijelili su priznanje učiteljima Franji Fruhvirtu, Elviri Ljubičić, Jagodi Buble, Anki Marić, Zdravki Miletić i Vjekoslavu Meštroviću.

U šk. god. 1987./88. zabilježen je najveći broj učenika, 1920 što je prevelik broj učenika na 3600 kvadratnih metara pa se isticala potreba za gradnjom nove škole na Bilom brigu. Na mjesto ravnateljice škole dolazi Jurka Šaban, učiteljica hrvatskoga jezika i pedagogije, koja je ravnateljica do 1. rujna 2014. godine.

Jurka Šaban, ravnateljica od 1987.

  U šk. god. 1991./92. zbog ratne agresije na Zadar, školu je napustilo 697 učenika, a pristiglo je 150 prognanih učenika. Mještani Crnoga su prognani pa je škola prestala s radom, a učiteljica Vera Vidov prelazi u matičnu školu.

1. listopada 1991. škola je promijenila ime u Osnovna škola Stanovi prema nazivu gradske četvrti u kojoj se nalazi.

Nastava je vrlo često prekidana zbog učestaloga granatiranja grada, pa se najčešće radilo samo s učenicima osmih razreda. Od 14. travnja nastava se izvodila sa svim učenicima povremeno, ovisno o napadima na grad, a sati su bili skraćeni na 30 minuta. Nastava je produžena do 10. srpnja, a radilo se i subotom u svrhu nadoknađivanja iako je uveden petodnevni radni tjedan. Dodatni rad i izvannastavne aktivnosti nisu se izvodile. Vodila se skrb o prognanim i izbjeglim učenicima u raznim vidovima.

Ostvaren je 100%-tan uspjeh učenika, svi su učenici uspješno završili školsku godinu.

Takvom uspjehu, pored zalaganja učenika, doprinijeli su savjesni i požrtvovni učitelji koji su i u najtežim danima rata dolazili u školu da bi pružili učenicima i njihovim roditeljima dragocjene upute i savjete za rad u kući ili u skloništima. Pojedini su učitelji radili s djecom u kući, kad se nije moglo u školu, a dotle su drugi nastavu izvodili s našim izbjeglim učenicima u Austriji. (citat iz Ljetopisa)

U šk. god. 1992./93., drugoj godini Domovinskog rata školu pohađa 1669 učenika. Nastava je organizirana u tri smjene od 7.20 do 20 sati, a nastavni sat traje 40 minuta.

Došlo je do vidnih odstupanja u realizaciji Godišnjeg plana i programa i do poremećaja kalendara rada. Ostvareno je 65% gradiva od planiranoga. Realizirano je 109 dana redovne i 44 dana konzultativne nastave.

Provedena je edukacija učitelja i učenika od ubojitih sredstava zaostalih u ratu.

Šk. god. 1993./94. školski se prostor nije koristio u cijelosti zbog ratne opasnosti. Glavni ulaz škole i hol do atrija bili su zaštićeni vrećama s pijeskom. Nastava se odvijala u 4 učionice na katu razredne nastave i u skloništima na Bilom brigu, Jazinama i Bulevaru. Nastavni je sat trajao 30 minuta. Namještaj je prevezen iz škole, a Crveni je križ osigurao tople podove i grijalice. Nastava se odvijala i putem HRT-a, Radio Zadra. Caritas i Crveni križ osigurali su prehranu učenika u jutarnjoj smjeni. UNICEF je učenike snabdijevao školskim priborom, a odjevne su predmete i igračke slali donatori iz Italije, Njemačke i Austrije. 30 je učenika boravilo u Bergamu u Italiji od 1. do 24. srpnja 1994. posredstvom Caritasa.

Učenici su sudjelovali na Regionalnom natjecanju iz matematike i Državnom iz fizike, zemljopisa i tehničkoga stvaralaštva.

12. svibnja 1995. ministrica prosvjete i športa Ljilja Vokić otvorila je obnovljenu područnu školu u Crnom. Povijest škole u Crnom seže u daleku 1924. godinu kada su je sagradili Talijani. Kasnije je djelovala u sastavu OŠ Krsto Ljubičić u Arbanasima do 1977. kada je pripojena školi u Stanovima. 

    

           Ministrica Ljilja Vokić (1995.)     Otvorenje obnovljene škole u Crnom

   29. svibnja 1996. na Dan škole u prostoriji do knjižnice, koja je do tada bila garderoba u kojoj su učenici ostavljali kapute i cipele, a u učionicama su bili u papučama, svečano je otvorena informatička učionica.

Unatoč ratnim uvjetima, izvanrednim zalaganjem učitelja, stručne službe, ravnateljice Jurke Šaban i ostalih djelatnika škole, učenici su dobili dostatno obrazovanje, a sve do danas ističu se izvanrednim rezultatima u svim dodatnim i izvannastavnim aktivnostima.             

Zahvaljujem za fotografije:

  • Državnom arhivu Zadar
  • ravnateljici škole Stanovi
  • Alis Peričić-Fiala
  • Ani Markulin
  • Peri Goiću
  • Mirku Periću
  • Milanu Zekanoviću
  • Matiji Beniću.

                                                         Priredila i istražila: Slavica Kovač, prof.

 

 
preskoči na navigaciju